De første er lige taget ud af ovnen og stillet til afkøling. Her dufter af fødselsdag og heldigvis er der overskud, så vi kan smage dem, når de er til at sætte tænderne i for varme.
De dufter lifligt og er verdens nemmeste boller, som altid bliver vellykkede. Store og luftige byder de smør, ost og syltetøj velkommen.
Hemmeligheden er, at lade dem hæve. Længe. Mindst en halv time mellem hver håndspålæggelse. Så bliver de fantastiske.
Opskriften stammer helt tilbage fra min tid i skolekøkkenet oppe på Vejgård Østre Skole, så den er gammel og gennemtestet. Den har endnu aldrig svigtet mig og bollerne er blevet en fast ingrediens på vores fødselsdagsbord. De kan anbefales.
Kardemommeboller
(8 stk)
30 g smør
1 dl mælk
2 spsk sukker
25 g gær
1 æg
ca 4 dl mel
1½ tsk kardemomme
Smelt smør i en gryde og hæld mælken ved. Lad det få stuetemperatur og rør så gæren ud i væsken. Sukker og æg kommes i og til sidst kommer du mel i, så dejen slipper fingrene, men endelig ikke er for tør.
Lad dejen hæve mindst en ½ time under et fugtigt klæde. Ælt den igennem på køkkenbordet og form den til boller, som sættes på bagepladen. Lad dem efterhæve mindst en ½ time under det fugtige klæde inden du pensler dem med en blanding af æg og lidt mælk. Bag dem 10 minutter ved 200 grader, vent til de kun er lune og sæt så tænderne i den ultimative søde bolle.
Varier dejen med henholdvis vanille eller kardemomme. Vi foretrækker kardemommen herhjemme og jeg strør med lind hånd, men vil tro, at 1-1½ tsk kardemomme rækker til ovenstående portion.
61 kommentarer
Bloggens evolution - blogmediets udvikling, set med mine øjne
16. juli 2019 at 13:05[…] imod det. Man kan stadig læse personlige indlæg, få inspiration på samme måde som i dameblade, finde den gode opskrift på kardemommeboller og blive klogere på […]
Hvad er den perfekte gave til en dreng på 3 år? Fødselsdag på matriklen.
25. oktober 2017 at 21:48[…] gik ned mod børnehaven. Der skulle jo deles ud dernede, så jeg havde bagt Liselottes dejlige kardemommeboller. Her dog uden sukker, og med noget vaniljepulver og rosiner i stedet. Børnehaven har sukkerpolitik […]
Når man fylder 5 år - CopenhagenDaily
7. juli 2016 at 20:53[…] Vi havde inviteret gæster til klokken 13, så der var god tid til at gøre klar. Vi lånte et ekstra bord af naboen, og vi hjalp hinanden med at kigge efter ungerne og rydde op. Jeg havde købt en kagemand hos den lokale bager, og også bagt bunde til to lagkager. Der var kage nok, sammen med 36 af Liselottes gode kardemommeboller. […]
Janni
4. september 2014 at 08:37Den bedste opskrift….. Jeg bruger tørrede kardemomme frø som jeg piller og knuser i morteren….. Mums
Kardemomme boller
10. august 2014 at 18:36[…] Sådan en våd, kold og kedelig mandag kræver vidst lidt lunt hjemmebag. Lækre kardemomme boller, har bagt dem en gang før og de er super gode – denne gang holdt jeg dog lidt igen på kardemommen.Find opskriften her.. […]
Klar til afslutningsfest - og muligvis en tåre i øjenkrogen - CopenhagenDaily
28. maj 2014 at 10:29[…] kop kaffe. Snart skal jeg nemlig i gang med at lave en “Batmankagemand”, baseret på Liselottes skønne kardemommeboller. Spunken var med ude at handle i går, og til min skræk var der slet ikke noget […]
Juleboller med kardemomme | Kammerknas
26. december 2013 at 18:38[…] laaaang tid siden kom jeg forbi denne opskrift hos den kære Liselotte og skyndte mig at sætte et bogmærke, så jeg kunne finde den frem i en […]
Line Nielsen
4. september 2011 at 13:11Hejsa :) Jeg faldt over din opskrift på google og var nødt til at prøve den. Jeg må indrømme jeg blev lidt skuffet. De ville på ingen måde hæve, heller ikke da de kom i ovnen, og undrer mig meget idet det er første gang det er mislykkedes mig at bage noget. Derudover står der heller ik hvor mange grader de skal have i ovnen :)
-Jeg er lidt frustreret :/ :)
Venlig Hilsen Line
Helle Læsø
4. september 2011 at 15:20Det lyder godt nok mystisk ….. jeg bager aldrig andre til fødselsdage ol. Og de lykkes HVER GANG ! Jeg tror måske, mælken har været for varm, og det er derfor de ikke hæver ? Der står altså, at de skal bage ved 200 grader i 10 min. ;-) Prøv dem igen en anden gang, for de er altså GODE !!!!
Janni
4. september 2014 at 08:39Jeg har heller ikke haft problemer med dem. Kan det være at smørret og mælken ikke er lun nok når gæren kommer i?
Tanja K. Laursen
27. juli 2011 at 19:13Ville bare lige høre om bollerne er gode dagen efter?, da vi skal på tur og ville overraske med super boller.
Med venlig hilsen Tanja
Katrine Andersen
13. december 2010 at 09:43Jeg er en spade til at bage boller – har forsøgt hele min barsel uden held – så TAK for disse lækre kardemommeboller, jeg serverede til min fødselsdag-de vakte glæde og beundring…og jeg lod jo bare som ingenting :o)….
Monkey Bread | Slagt en hellig ko
11. marts 2010 at 15:47[…] rørte vi dej til de gode kardemommeboller, du måske allerede kender. Amerikanerne har underlige gærdeje, synes jeg, så vi valgte at […]
K. Lambert
18. juni 2009 at 14:07Jeg er stødt på navnet Anders Arkner her på siden. Jeg vil være taknemmelig for at få hans emailadresse.
Vi boede under samme tag i nogle år i anden halvdel af fyrrerne, hvor han gik på Hindholm Kost- og Realskole. Derefter rejse han til Kenya og forbindelsen gik tabt.
Suzanne
16. april 2009 at 12:11Det lugter af en Amo opskrift, der er ingredienserne så nærmest fordoblet og én jeg kan blive til 9 forskellige boller, alt efter hvad man gør ved dem. I weekenden blev de til kanelsnegle, chokoladeboller, rosinboller og den sidste rest dej blev til pizzasnegle.
Den dej jeg bruger, skal så kun hæve den tid det tager for ovnen at varme op og bage 10 min. midt i ovenen – det er perfekt sådan en søndag morgen, hvor man ikke gider bageren, fordi man dybest set synes, at hjemmebag er bedre :)
ANDERS ARKNER- SYD AFRICA
4. april 2009 at 13:07Prov en langtids haevning paa 18 timer og brug kun 1.25ml (1/4 teske) gaer og bag som et enkelt rundt brod i en Pyrex potte med laag. Bag i en ombinations convection / microbolge oven (jeg bruger en 900W Sparp combinations ovn):
3 minuter paa microbolge “high” med laaget paa.
15 minutter paa convection 230*C og 30% microbolge uden laag.
Hvis jeg er sent en e-mail adresse will jeg gerned sende fremgangsmaaden over Internettet.
Opskriften er fortrinlig! Et classisk vikinge bagvaerk. Kardemomme er det aeldste krydderi i brug i Danmark da det straekker sig tilbage til foer Vikingealderen.
Bortset fro saffron er kardemomme det dyreste krydderi i verden og er specielt populaer i Norden (i hele Scandinavien).
Med venlig hilsen
Anders – Johannesburg, South Africa
Liselotte
14. marts 2009 at 13:09Selv tak, Susanne – det er alletiders opskrift, som virker hver gang :-)
susanne
14. marts 2009 at 11:39Sikke en herlig opskrift :D
Havde engang en opskrift liggende på kardemomme boller, men den var altså væk, så måtte jo lige et smut forbi google og søge efter en ny og fandt denne nemme lækre opskrift, og smukke bliver de jo når man får dem ud af ovnen.
Så jeg takker for opskriften! (det gør manden sikkert også når han vågner :)
Liselotte
14. december 2008 at 01:43Kristina, det var herligt at læse. Det er alletiders opskrift :-)
Kristina
13. december 2008 at 17:55Tak for en dejlig opskrift! Bagte dem i eftermiddags og familien og jeg var begejstret! De er langt bedre end frøken Jensens opskrift, som jeg sidst bagte fødselsdagsboller efter.
Tina
21. november 2008 at 09:05Hej Liselotte. Æv, det var da ærgerligt. Jeg må prøve at digte lidt selv ud fra dine flotte billeder.
Ha’ en fantastisk weekend
Tina
Liselotte
20. november 2008 at 15:56Aha, så er jeg med, Tina – den er hjemmedigtet efter en model, som fås oppe i Bindestuen i Saltum, så der er i princippet ingen opskrift, men en der ligner deroppe :-)
Tina
20. november 2008 at 11:14Hej Liselotte
Jeg tror du kalde den for Tornsberg (eller hvad han nu hed, ham salsa filuren fra Vild med Dans ;-) ?
Hilsen
Tina
Liselotte
20. november 2008 at 10:44Hej Tina, jo jeg vil gerne hjælpe dig, men jeg ved simpelthen ikke hvilken gul cape, du mener?
Tina
20. november 2008 at 09:47Hej Liselotte.
Fantastisk inspirerende side du har!!
Jeg faldt over din fuldstændig fantastiske gule strikkede cape – kan du ikke give mig et hint om hvor opskriften stammer fra. Den er simpelthen bare for skøn!!!
Mange hilsner,
Tina i Viby Sj.
joan
8. august 2008 at 09:24Hej liselotte
Jeg syntes det er en spændende hjemmeside du har, har brugt opskriften på dine kardemommeboller som var super !!! men jeg syntes det er lidt svært at finde rundt jeg ville gerne finde en oversigt over eks. bagværk og så der står hvad det er eks. boller – snegle o.s.v.
Liselotte
4. august 2008 at 13:24Vel er de så :-)
dorte haahr
4. august 2008 at 10:55Hej liselotte. Har i løbet af sommeren afprøvet dine kardemommeboller adskillige gange, og altid med succes! De er go´e!!!
Hannah Reber
23. marts 2008 at 13:41Uhm så er de afprøvet. lækre. Sidder hernede i schweiz og fejre påske alene og fik sådan en lyst til disse boller men i min gasovn havde jeg ikke nok overwarme og mine var ikke så smukke. Er 10 min virkelig nok? Men mine var blege med bagt. på trods af jeg havde penslet dem med lidt æg og mælk. Mange hilsener fra Hannah i Martigny,Wallis tæt ved Verbier
Kristine
23. marts 2008 at 13:21Fantastisk opskrift – tak for den. Mængden passer perfekt, når man som jeg bor alene og ikke har særlig meget fryserplads. Og nybagte boller ER jo bare bedst.
I går bagte jeg de vidunderlige kardemommeboller, og i dag eksperimenterer jeg med kanel i stedet for kardemomme. Om et par timer ved jeg, om det var en god ide.
Og tak for en skøn blog :)
Trine
7. marts 2008 at 08:40Nøj de var lækre de boller. Jeg plejer at lave betonboller og de bliver meget små, men dem her er jjo bare for lækre…
Vil de være egnet til at fryse ned?
Kh Trine
Liselotte
13. januar 2008 at 19:16Det var dejligt at læse, Jacob :-)
Jacob
13. januar 2008 at 17:22Super boller, luftige og med masser af smag! De gjorde en dejlig doven (at bage er jo ikke arbejde ;-) ) søndag endnu dejligere :-)
Amalie
20. september 2007 at 14:21de ser fantastiske ud!
dem får jeg helt sikkert min mor til at bage til min deglige fødselsdag i januar.
jeg vil andbefale den her opskrift til alle mine venner!!!!!
Knuzz Amalie
CopenhagenDaily » Blog Archive » Pre-fødselsdag
27. august 2007 at 13:08[…] vi at vi kunne holde lidt fødselsdag mens jeg nu var hjemme hos mor. Der skal bages nogle af Liselottes boller, og lagkagen med fersken og vanilie, er lagt sammen. Mums siger jeg […]
CopenhagenDaily » Blog Archive » Kan det virkelig passe?
12. juli 2007 at 12:57[…] min mor. Hun havde fødselsdag i går. Hold da fast hvor blev der spist lagkage, slik og de hér fantastiske boller – som fik megen […]
Pigens » Blog Archive » Tilbage i bloglandet
21. juni 2007 at 11:41[…] lige slugt en portion lækre danske jordbær med fløde, og i køkkenet står dej til kardemommeboller og hæver. Vi skal nemlig ned til Hadsund og besøge svigerfarmor i eftermiddag, og hun skal […]
CopenhagenDaily » Blog Archive » Bolle-aften
27. maj 2007 at 18:37[…] dufter af kardemomme og vanille, for jeg var et skarn og puttede begge ting i. Opskriften fandt jeg ovre hos Liselotte. Nu skal det bare begynde at regne udenfor, for så er det ekstra […]
mie
19. maj 2007 at 22:54Det er dog nogen lækre boller store og luftig. Mine boller plejer at være cement boller, bare ikke mere. Jeg er ikke en ørn til at bage, har nu prøvet 2 gange. første gang lidt for meget kardemomme, men anden gang var det bare guf.
Rikke
13. april 2007 at 07:43Hej Liselotte
Nu har jeg snart bagt dine boller rigtigt mange gange, både hjemme og på jobbet og begge steder er de blevet en favorit – ligeledes findes opskriften nu hos flere medlemmer i min mors banko klub – mange tak fordi du har lagt den online :-)
ps: foretrækker helt bestemt også kardemomme udgaven
Birgit
5. februar 2007 at 13:02Så skal der bages kardemomme boller… Laver dobbelt portion så har man lidt til fryseren… Glæder mig til at smage dem!
Knus
krebsinden » Blog Archive » Hip Hip Hurra igen igen
26. januar 2007 at 10:45[…] Om lidt vil jeg gå i gang med at bage Liselotte’s Kardemommeboller, de kan kun anbefales! Jeg har besluttet at bage lidt ekstra, for jeg føler mig ikke overbevist om, at jeg kan holde fingrene fra dem, når de kommer ud af ovnen og der skulle jo gerne være nogen at sætte på fødselsdagsbordet imorgen! […]
Krebsinden » Blog Archive » Orden i skabet
17. november 2006 at 11:39[…] Nå nu vil jeg smutte ud og købe ind til den chili con carne som er på dagens menu og kardemommebollerne, der skal bages imorgen, opskriften fandt jeg her http://www.slagtenhelligko.dk/?p=4077 […]
Karin
17. september 2006 at 15:06Hvor er du sød :-)
Liselotte
16. september 2006 at 23:45Det kunne jeg aldrig drømme om, Karin :-)
Karin
16. september 2006 at 21:40Det glæder jeg mig til :-) Hvis de ikke lykkes, må du kalde mig “fjols” ;-)
Liselotte
16. september 2006 at 21:23De er gode at øve sig på, Karin. De lykkes altid :-)
Karin
16. september 2006 at 20:45Uhm – dem glæder jeg mig til at prøve. Jeg er kagemester her hjemme, men gærbrødet tager min mand som regel sig af – han er bedre til det, men jeg vil gerne øve mig!
Liselotte
16. september 2006 at 20:30Oline vil under ingen omstændigheder undvære en lejlighed til at lufte sine lette gevandter uden moderens latterligt praktiske kommentarer, så jeg er helt sikker på, at hun vælger lejrtur ;-)
Therese… jeg siger ikke mere… :-)
capac
16. september 2006 at 20:28Hvis jeg var Oline, ville jeg blive hjemme fra lejr og spise kardemommeboller (alene for navnets skyld…).
Therese
16. september 2006 at 20:06Uhm !! Måske manden skal overraskes med boller på sin fødselsdag!!! ….det lød lidt frækt…….
Liselotte
16. september 2006 at 19:19Minni, du skal få kardemommeboller, hvis du vil. Det lover jeg! :-)
Lommen, jeg er sikker på, at det er alletiders idé med chokoladestykker i dejen også. Jeg er faktisk temmelig sikker på, at Oline hellere vil spise dine boller, end mine, hvis du prøver. Jeg sender hende, så snart du melder klart ;-)
Lommen
16. september 2006 at 17:58Uhm… Er ellers ikke den store brødbager, men dem her må jeg da prøve en af dagene! Hvor ser det godt ud, Liselotte! Orv, der er nogle bofæller her, som bliver misundelige, er jeg sikker på… Mon ikke man osse ku’ prøve at lave nogle af dine boller med små chokoladestykker i? Dét tror jeg! Nam!
minni
16. september 2006 at 17:56mums gem et par stykker til næste lørdag
Liselotte
16. september 2006 at 17:46God fornøjelse med bageriet, Anita :-)
Anita
16. september 2006 at 17:12Og herfra siges der så mange tusind tak for opskriften. Til de som ikke har smagt bollerne vil jeg bare sige, at I går MEGET glip af en god smagsoplevelse, hvis ikke I prøver.
Mums…
Liselotte
16. september 2006 at 16:13Ja, man kan snildt få det til at præsentere sig med den slags udstyr, Hanne :-)
Hanne
16. september 2006 at 15:49Selv tak!
Har du set deres muffin-stativ?
Festligt!
Liselotte
16. september 2006 at 15:28Jeg er sikker på, at han vil elske, at I bager kardemommeboller. Prøv dem, en søndag eftermiddag, efter en tur ved vandet, Donald :-)
Hanne – de har også bageforme, men nej… de er altså ikke lige så smukke, som dem jeg faldt over. Pokkers også, for de sidste er noget mere kostbare, men tak for linket :-)
Hanne
16. september 2006 at 15:13Uhmm…..sidder her med kaffen og en tør digestive…tænderne løber i vand ved synet af dine lækre boller!
M.h.t tilbageforme…..prøv http://www.kagebutikken.dk
De har nogle anderledes bageforme, men helt så fancy som den med blomsterbunden er de nu ikke.
De er meget søde… og det smager da lidt af fugl!
Donald
16. september 2006 at 15:11Hvor er de flotte! En halv time er ikke længe, temperaturen må ikke være for lav, jeg er nødt til at tænde ovnen og stille hæveting ovenpå det lune komfur. Det er forresten alt for længe siden, når junior(32) kommer hjem så skal der bages igen!