For et øjeblik siden landede 26 kilo friskslagtet lam i min fryser. Jeg klager bestemt ikke, for jeg ved, at kvaliteten er i top og dyrene har haft et godt, frit og økologisk fodret liv i sus og dus, så nu er der kun godt i vente i køkkenet herhjemme.
Traditionen tro spiser vi lammekød i store mængder lige når det ankommer, for vi har, som vanligt, ramt bunden af lageret, når lammene endelig slagtes her i sensommeren. I år skal det blive løgn. I år har opdrætteren tænkt at slagte igen om nogle måneder, så vi har forudbestilt endnu et lam, for den slags kan der laves de skønneste vinterretter ud af.
Uanset om det har været på Sjælland eller siden på denne side af sundet, har vi altid formået at finde adgang til godt kød. Forude venter endnu en halv kalv, som har levet et liv i grønne omgivelser med adgang til vand og usprøjtet foder, for kvaliteten af kødet er utroligt vigtigt for os. Det betaler sig med det gode kød, som har langt mindre spildprocent og desuden betyder det noget for mig, at jeg ved, at dyrene har haft et godt liv. Prisen er ikke meget anderledes end den de fleste supermarkeder kan tilbyde, men at købe kød på denne måde kræver, at man har mulighed for at fryse endda meget store portioner.
Kald mig bare naiv, men jeg har det bedre med at spise disse dyr, end dem vi finder dissekeret i de fleste supermarkeders kølerdiske og kald mig også bare latterlig, når jeg siger, at jeg stort set ikke spiser svinekød og ikke har gjort det, siden jeg var teenager og hørte om penicillinrester i kødet, men jeg er ikke mere hellig, end jeg elsker en flæskesteg eller en god frikadelle – jeg forlanger bare, at dyrene er behandlet ordentligt.
Jeg har tænkt, at lammegryden med abrikoser kunne være skøn i løbet af weekenden. Jeg tror ikke, at familien vil være uenig og er kvaliteten, som den plejer at være, bliver det en af de gode oplevelser.
14 kommentarer
Wahid
26. maj 2014 at 08:58Hej Liselotte!
Ved du om man kan købe(investere i) et lam også lade landmanden passe det således, at man måneder senere kan få det slagtet og et større udbytte af lammet?
Mvh. Wahid
Derya
12. december 2007 at 14:57hej
jeg er interesseret i at købe hvis der stadig er lam, gimmer..
Derya
Derya
12. december 2007 at 14:53Hej
Er der nogen der ved hvor man kan købe lam man selv må slagte eller få slagtet hos et slagtehus.
Derya
Torben
25. oktober 2006 at 22:40Hej jeg har ca 20 slagtelam alle gotlændere der har gået ude sommer og vinter på græsmarker der ikke blivere sprøjtet eller gødet.Jeg har fået flere lam i år end jeg plejer plus at jeg har slupleret min besætning med geder og nogle af dem der ellers har købt lam istedet prøver kid.Det er gået over al forventning med at afsætte kid jeg har dog stadig 3-4 gimmerkid til salg.Alle klar til at blive slagtet.så hvis der er nogle der mangler eller evt kender nogen der gør så sig til.hvis nogen selv vil se/vælge lam/kid er de velkomne til det.der vil i år blive slagtet ca -9 unge får. de er lige så gode som lam da de kun har læmmet en gang.jeg har selv lige spist noget bov fra et og det var Fantastist .
Liselotte
31. august 2006 at 17:00Ja, de smager altså supergodt – jeg forstår sagtens, at du gider Mette :-)
Mette H.
31. august 2006 at 15:39Hvor er vi dog enige. Det er jo derfor jeg gider stå i silene regn og klippe klove på vore moderfår. Stå i uld til halsen når de skal klippes. Tonse rundt i termokedeldragt når der skal fodres om vinteren. Så ved man at dyrene har haft et godt liv og kan med ro i sindet slagte overskuddet (vædderlam og de gimmere der ikke skal lægges til) og putte det i een af de gigantiske frysere, man er nødt til at have når man har den holdning.
Lige nu er vi desværre løbet tør for lammekød og venter med længsel på ultimo oktober, hvor der skal slagtes – 35 stk.
Det sene tidspunkt skyldes at det er naturfår vi har, og de vokser ikke så hurtigt, men åh..hvor det smager godt.
Liselotte
31. august 2006 at 11:20Jeg har aldrig tænkt over frossent/fersk, så det er ikke noget, som betyder det mindste for mig. Om andre har det anderledes, skal jeg ikke kunne sige :-)
Puk
31. august 2006 at 10:51Jeg ville gerne, at jeg havde en fryser at putte alt det kød i.
Jeg gad også gerne, at hjemmet fungerede sådan, at vi planlægger lidt mere en 1 time frem, så man kunne bruge kødet fra fryseren.
Dernæst gad jeg godt, at jeg ikke var så pernippen med frossen kød. Jeg synes både, jeg kan smage det og mærke det i konsistensen.
Jeg er træt af, at jeg skal gå på kompromis – enten lækkert og biligt men frossent kød, eller ikke så lækkert og billigt, men ferskt (skal så her siges, at det økologiske kød faktisk er ganske ok, der hvor vi handler).
Er det bare mig, der er sart, eller går I reelt også på kompromis, når I fylder jeres frysere?
Liselotte
31. august 2006 at 08:29Néné, vi har samme oplevelse af kødet i supermarkedet. Det er derfor vi gør os store anstrengelser for at finde andet, for det betaler sig så rigeligt på alle måder, men det kræver jo, at man har fryseplads til store mængder.
Vi elsker en god lammecurry og jeg kan varmt anbefale lam i abrikos :-)
Néné
31. august 2006 at 08:18Vi har netop bestilt et halvt økolam til levering i oktober og er ved at købe en stor fryser til kælderen. Vi har også kig på et par leverandører af øko-kalv. Det er jo rørende billigt i forhold til supermarkedet! Og så er jeg bare så træt af den elendige kvalitet, som det meste supermarkedskød har. Det er sejt (eller mistænkeligt mørt på en mærkelig måde) og smager ikke af noget særligt og nogle gange endda direkte dårligt. Og jeg har hverken mulighed for eller råd til at købe ind fast hos Slagteren på Kultorvet i Kbh. (kun kval og kun øko). Når jeg gør det, fortryder jeg det til gengæld ALDRIG!!
Vi elsker lam hos os, og elsker også de såkaldt “ureelle” stykker kød, som man kan braisere eller grave eller lave curry af til flere dage. Mmmm.
Jeg vil kaste et blik på dit lam i abrikos :-)
Liselotte
31. august 2006 at 08:15Nå, så er I landet. Velkommen til allesammen :-)
Det kan man ikke i Aalborg. Vores køber vi hos en opdrætter i Tjele ved Viborg, så man skal kunne køre lidt efter det også, men det handler jo altid om at have nogle gode kontakter, men jeg skal forhøre mig næste gang der skal slagtes :-)
Adam
31. august 2006 at 01:47Ny i Aalborg området søger information om, hvor man kan købe lam på den måde!?
Liselotte
30. august 2006 at 23:46Ja, der er altså noget praktisk husmor over min trang til at fylde lagrene på denne årstid, men gudskelov er jeg vist ikke alene om den brist ;-)
Lone
30. august 2006 at 23:42Mmmmm – mit lam kommer om ca. 1 uge og den kvarte okse fra den lokale bondemand – der lader dem gå på græs og lader kalvene blive og patte hos deres mor – er i fryseren. Masser af suppe er kogt på ben og brystkød – det ligger og venter til kolde dage, hvor vi længes efter hjemmelavet suppe, og hvor jeg ikke gider lave mad. Jo det er dejligt med fyldte lagre nu, hvor sommeren går på hæld og hvor vi skal gå strenge tider i møde ;-)