På Østeraa, hvor jeg kommer i disse dage, er der de fineste reminiscenser fra en forlængst svunden tid. Rester fra den tid, da Østeraa var en kanal mere end en å. Den tid, hvor handelsskibe fra nær og fjern lagde til langs Limfjorden, for at betjene de købmænd, som havde indrettet sig langs vandvejen. Fra dengang, hvor byen mest af alt må have mindet en del om mit elskede Amsterdam.
Som nabo til Håndværkerforeningens store, tunge bygning ligger Jørgen Olufsens købmandsgård, en smuk, gammel bindingsværksbygning fra 1616. Jørgen Olufsens nye gård var bare én af mange købmandsgårde, som lå på række langs den nordligste ende af byen, enten direkte ned til Limfjorden eller alternativt langs den nederste del af Østeraaen, hvor varer fra handelsskibene kunne sejles direkte til gårdene i mindre både.
Først byggede Jørgen Olufsen bindingsværkshuset, som skulle bruges til stald, lager og selve købmandsforretningen. Det er bygningen ovenfor, som også kaldes Hamborggården. Nedenfor kan du se indergården eller baggården, som vi nok ville kalde den. Der er spor efter lager, som du nok kan se med den gavl og for øvrigt ualmindelig hyggeligt tillige med.
Efterfølgende byggede han så selve huset med vinkælder i bunden og købmandens egen bolig ovenpå. Huset, som rummede beboelse, ligger til venstre for Hamborggården og kaldes i folkemunde Ellen Marsvins hus. Faktisk har huset aldrig nogensinde haft det mindste med Ellen Marsvin at gøre. Hendes hus lå længere oppe i byen, lige nord for Budolfi Kirke, men det siges, at en journalist for Illustreret Tidende tilbage i 1868 ved en fejl fik sat et billede af Jørgens gård sammen med en artikel om Ellens hus og siden begyndte nogle så at kalde det Ellen Marsvins Hus. Nogle fejl er mere stædigt insisterende end andre. Denne her lever stadig i bedste velgående.
Lige overfor Hamborggården ligger endnu et par smukke, gamle huse. Til højre ligger Østeraahus, som i mange år husede én af byens bedste strikkeforretninger, men nu ligger Mette Vons i underetagen og gør Det Sultne Folk™ mætte, glade og tilfredse med blandt andet nogen af byens bedste ben…
Huset til venstre for Østeraahus ved jeg ikke meget om. Jeg ved, hvad det indeholder, men historien bag huset kender jeg desværre ikke. Måske en skønne dag jeg møder et menneske, som kan fortælle. Jeg elsker den slags og jeg holder meget af Aalborg netop fordi meget af dens historie er så velbevaret i form af gamle, nænsomt restaurerede huse.
Som en lille krølle på halen eller sløjfe på historien hører beretningen om Jørgen Olufsen og hans halvbror næsten med.
Jørgen havde en halvbror ved navn Jens Bang. Jens var kommet til Aalborg fra Horsens tilbage i 1592, for at stå i tjeneste under Jørgen. Med tiden fik Jens selv ambitioner om at blive købmand og i 1605 tog han borgerskab i Aalborg og nedsatte sig som storkøbmand med blandt andet korn- og studehandel.
I årene herefter herskede der efter sigende en intens konkurrence brødrene imellem og det siges at Jens, da han første gang så Jørgens hus, skulle have sagt: “Kalder du det et hus? Nu skal jeg vise dig, hvorledes man bygger et hus!”, hvorefter han opførte Jens Bangs Stenhus, som siden hen formentlig er blevet Aalborgs mest berømte hus. Begge brødres livsværker er gået over i historien ligesom de har efterladt sig spor i form af mursten, som stadig fortæller historie i 2009. Det er i grunden da meget godt gået af sådan et par opkomlinge.
8 kommentarer
Liselotte
14. oktober 2009 at 18:19Tak Marianne og selv tak :-)
marianne bentzen
14. oktober 2009 at 16:40Tak for en supergod fortælling om det gamle Ålborg – du fortæller dejligt og underholdende.
Kh Marianne
Liselotte
14. oktober 2009 at 11:33Sidse, jeg skal nok lade være med at gøre mig klog på B&O – og jeg elsker altså historier, men er nu også en af dem, som klistrer hjernen til med ubrugelig paratviden, fordi jeg samler stumper af det op i de mange sammenhænge, jeg kommer i i embeds medfør :-)
Hanne C, jeg kom forbi en af byens store genbrugsforretninger i går… og tænkte, “… det er jo her jeg skal have Hanne med ind”. Snart? :-)
Hanne C
14. oktober 2009 at 09:40Drueklasen på øverste billede minder mig om en klokkestreng, som at dømme efter det antal der ligger rundt omkring i genbrugsbutikkerne må være lavet af ALLE, som afbilleder gamle lagskilte.
Jeg tror drueklasen var symbol på en vinhandler – pudsigt nok :-)
Sidse
13. oktober 2009 at 23:25Var lige ved at være nervøs for, om der kom en historie om B&O også.. Sammenfald eller sammenhæng, eller bare sammentræf. Det er Vildt interessant, hvad der gemmes på af historier rundt omkring, i diverse hukommelser. Jeg HADER virkelig, at min hukommelse ikke vil huske, de små og store historier, som jeg hører steder. Men det er desværre kun lidt, der hænger ved. Den slags klister, jeg bruger klæber ofte til ubrugelige ting, såsom hvis jeg rejste til månen, ville jeg bliver 10 cm. længere…Uhhhh. Altså 190 cm ialt, men jeg ville så krympe igen efter et stykke tid, som jordboer.
Liselotte
13. oktober 2009 at 18:43Der gemmer sig så mange gode og spændende historier allevegne. Gid jeg havde min egen historiefortæller, som altid fulgte mig og kunne supplere med alle de fantastiske liv, der gemmer sig i stort og småt :-)
et cetera, jeg var vist bare “heldig”, for klokken var vel omtrent 14….
madam m
13. oktober 2009 at 18:26Tusind tak for lækre billeder og spændende historie
et cetera
13. oktober 2009 at 18:03Dejlige billeder – og gode historier, som jeg blev klogere af … – og du er på benene dér pokkers tidligt (eller også har du stået og ventet pokkers længe) – det er da sjældent, at se det “strøg” så mennesketomt :-)