Stokroserne fik en hjælpende hånd. De er bundet op i håb om, at de klarer skærene og de regnbyger, som efterlader dem tungere end godt er. Ukrudtet på både for- og bagside af huset er onduleret. Mindst tyve små lavendelplanter er sat i jorden nede bagest i haven i håb om, at i hvert fald nogle stykker bliver til store, smukke lavendelplanter. Jeg har en drøm om endnu en lavendelhæk på gårdspladsen, så der skal lidt planter til.
På gårdspladsen står også den kastanje, vi selv plantede efter fældning af den syge elm for ni år siden. Det var en nedfalden kastanje, som havde valgt at spire og vi syntes, at det var sjovt at kunne sige, at gårdspladsens centrum var et træ af egen avl. Nu er den syg, ligesom resten af vores kastanjer er. Kastanjeminørmøl har indtaget bladene og efterlader træerne triste og orange længe inden efteråret er her. Der er vist ingen vej udenom. Der skal nyt til. Vi må i tænkeboks.
Da havens mest presserende opgaver var klaret, gik jeg indenfor og direkte ombord i en ordentlig stak cherrytomater. De blev halveret, arrangeret i tætte tomatformationer og siden fik de et drys fransk havsalt, Muscovado i små, fine drys og en ordentlig omgang friske krydderurter, som tæller lidt af hvert. Om seks timer er de klar, hvis jeg er heldig.
På bordet står rene glas og 3 liter olivenolie. Jeg er helt klar.
18 kommentarer
Eva
30. juli 2009 at 11:08I skal nu ikke helt opgive det kastanie tre.
I vores nerneste by er der flere store gamle kastanier. Sidste aar saa de flygteligt ud med brune blade alt for tidligt paa aaret, men i aar staar de og ser lige saa fine ud som normalt.
Liselotte
27. juli 2009 at 14:18Frau Putz, jeg håber, at I kan lide dem :-)
Frau Putz
27. juli 2009 at 12:50Inspireret af dig har jeg lavet ovntørrede tomater i weekenden. Dog ikke helt så mange, for Gemalen kunne ikke finde billige tomater.
Han havde alligevel købt 4 bakker af 250 gram til 12,- stykket… (Det er sgu noget nær åger, hvis du spør’ mig)
Så… nu står der et stor glas tomater i olie i køleskabet.
Takker for ideen og opskriften!
Anita
26. juli 2009 at 08:05Louise – ja, det er der nu, hvor siden ligner “sig selv” igen :-)
Louise
25. juli 2009 at 23:52Anita det er øverst på det smukke blomstrede “logo”.
Vh Louise
Anita
25. juli 2009 at 23:26Huha, der sker godt nok meget på siden nu. Der mangler lige et link, så man kan komme til forsiden, når man har åbnet for et enkelt indlæg. Eller måske er det der, men jeg kan slet ikke finde det :-)
Liselotte
25. juli 2009 at 22:20Rolig nu, Claus… jeg eksperimenterer jo bare lidt :-)
Gitte, lad os nu se… og helt anderledes skulle det nu helst ikke ende. Baggrunden driller lidt… og vil ikke vises, så jeg slider lidt i maskinhuset :-(
Gitte
25. juli 2009 at 22:17Nøj.. Nyt look ;O)
Det’ godt nok anderledes. Men vi vender os sikkert hurtigt til det nye.
Claus
25. juli 2009 at 22:15Hvad skete der da lige med den sidebar…. Det er jo SLET IKKE til at læse teksen mere….
Liselotte
25. juli 2009 at 21:45Mrscakeaholic, de skal have 100-150 grader i en hulens masse timer. Der er kun ét at gøre og det er at holde øje med dem :-)
Jeanette, de bliver SÅ gode :-)
Jaw, der er link til opskriften i indlægget :-)
Jeanne, idéen er god, men jeg har et lager af olivenolie, så det… ;-)
Lone J, de lyder altså også rigtigt lækre, dem du har opskriften på. Dem må jeg vist prøve ved lejlighed :-)
Lette, rapsolien er meget velegnet også, så jeg er sikker på, at de er blevet fine :-)
Karin, det er da det, vi skal :-)
Randi, Morbær har vi allerede overvejet… så nu bliver det jo svært :-)
Randi Glensbo
25. juli 2009 at 20:36Det var da rigtig synd med det kastanjetræ! Da jeg læste dit indlæg, kom jeg til at tænke på, at jeg for mange år siden var på Bornholm på en skolerejse. Vi boede i Gudhjem i et meget smukt bindingsværkshus. På gårdspladsen stod et fantastisk stort og smukt morbærtræ. Det var lige sæson for morbær – og som de dog smagte godt!! Sådan et træ ville garanteret gøre sig hos dig også. :-)
Karin
25. juli 2009 at 18:28I skal da have et lindetræ – med hjerteformede blade og et klassisk gårdspladstræ, og så dufter det fantastisk i hele juni måned
Letten
25. juli 2009 at 18:00Uhm, jeg blev inspireret, og har nu et lækkert glas stående, men der forsvinder hele tiden tomater syntes jeg. Forstår det altså ikke!!! Jeg har brugt Lehnsgaards rapskimolie, men det er fordi jeg vil støtte det lokale her på øen (Bornholm).
Lone J
25. juli 2009 at 17:55Hej Liselotte
Jeg har prøvet dine tomater de smager fantastisk. Jeg syntes lige du skal prøve dem her, jeg har fået opskrifter af en kollega og jeg har dem næste altid i køleskabet.
Langtidsbagte tomater
1-11/2 kg cherry el. blommetomater
salt og peber
Lage:
1/2 dl hvid balsamicoeddike
2 dl olivenolie
1 tsk akaciehonning
1-11/2 tsk tørret timian
1-11/2 tsk tørret oregano
3-4 halverede hvidløg
1/2 tsk salt
kværnet peber
Skær tomaterne over på den runde led. Læg dem på en bageplade drys med salt og peber. bages ved 130 grader 11/2-2 timer afhængig af størrelse. de skalkrympe og se tørre ud.
de varme tomater kommes på glas og lagen blandes og hældes over. de skal stå og trække i køleskabet til næste dag. de smager fantastisk til salat, på en ostemad eller i kartofler i ovnen.
god fornøjelse
hilsen Lone J
Jeanne
25. juli 2009 at 16:39Tænkte på om du har overvejet at vælge koldpresset rapsolie i stedet for olivenolien. Den nøddeagtige smag giver tomaterne et lille ekstra pift og så er den jo 100% dansk og meget rig på Omega 3, 6 og 9.
Bare et forslag.
Hilsen
Jeanne
Jaw
25. juli 2009 at 15:42Det se lækker ud, god inspiration for livssnyder…. hvor kan jeg finde den opskrift?
jeanette
25. juli 2009 at 15:05Hum, det ser lækkert ud, det må vi straks prøve herhjemme. Tak for ideen og opskriften.
Mrscakeaholic
25. juli 2009 at 14:52Håber at vi får et billede af de færdige tomater…Hvor mange grader skal de ha’ i ovnen?